Testimonials

Wat vonden cursisten van de lessen? En wat vond het publiek van de lezingen en concertinleidingen? Lees hun testimonials op deze pagina.

Cursus muziekgeschiedenis in vogelvlucht

Wegwijzer in muziek 4.33 out of 5 based on 6 ratings. 6 user reviews.
Wegwijzer in muziek
Enthousiast en leuke manier van lesgeven
"Ik wilde wat meer te weten komen over verschillende stromingen in de muziek en hun componisten, zodat je meer uit de muziek kunt halen/horen. Die verwachting is uitgekomen, al had ik nog wel meer willen weten. De lesstof was leuk, maar het tempo van de lessen was voor mij te hoog. Je geeft met veel enthousiasme les en brengt de kennis op een leuke manier over. Ik zou in een vervolgcursus meer willen leren over hedendaagse muziek en over Spaanse componisten zoals Albéniz en Rodriguez."
Isabel Haas, cursist Vlaardingen
10/11/2014
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Ik ga de cursus missen
"Ik vond het fantastisch! Ik ga het missen na deze laatste les. Ik zit hier volgende week gewoon weer! Je bent enthousiast, geeft veel info. Grandioos. Raar dat er maar zo weinig deelnemers waren. En de cursus was zo kort... het mag best 8x in plaats van 5."
Colette Siepkes, cursist Vlaardingen
10/11/2014
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Boeiend, educatief en inspirerend
"Ik wilde meer leren over klassieke muziek vanaf de oorsprong tot heden. Die verwachting is niet helemaal uitgekomen, alhoewel het al wel was aangegeven in de beschrijving van de cursus: accenten zouden na ca. 1450 liggen. Maar de periode van het eerste millennium voor en na Christus had juist mijn interesse. De lesstof was boeiend, educatief en inspirerend - gegeven door een bevlogen en enthousiaste docente, die soms wel wat snel spreekt. De docente is zeer deskundig. Het tempo was vlot, soms een beetje te snel. Kijken, luisteren, opslaan en noteren is best veel. Maar dat ligt vast aan mij. Of ik nu echt geleerd heb muziek uit de 14e, 15e en 16e eeuw te benoemen, kan ik helaas niet beamen. Wellicht meer zelfeducatie waar Hieke mij de tools voor heeft aangereikt. Ik zou de cursus uitbreiden naar 8 lessen met meer leerstof in een rustiger tempo."
Marianne de Deckere, cursist Vlaardingen
10/11/2014
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke heeft veel vakkennis en vertelt prettig
"Meer inzicht in de ontwikkeling van de muziek(stijlen) door de tijd heen - dat was de reden dat ik deze cursus ben gaan doen. Die verwachting is uitgekomen: ik heb nu veel meer context gekregen van de ontwikkeling en plaats in de tijd van de verschillende muziekstijlen. De lesstof was prima, ik heb nu veel meer achtergrondinformatie en ik luister nu op een andere wijze naar muziek. Het tempo was redelijk hoog maar begrijpelijk om in 5 lessen 2000 jaar muziekontwikkeling te schetsen. Hieke deed het prima: ze heeft veel vakkennis en vertelt op een prettige wijze. Ook de muziekfragmenten waren een goede aanvulling. Idee: soms iets meer uitleg over de muziektheorie. Voor een leek was het nu soms lastig te volgen. Ik wil graag een vervolgcursus over de renaissance en het classicisme, omdat in die periode de echte grote componisten leefden. Veel over te vertellen!"
Bert Oranje, cursist Vlaardingen
10/11/2014
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke is deskundig, creëert een prettige sfeer en boeit de cursist
"Ik wilde wijzer worden, want er is zo veel dat ik nog niet weet. En die verwachting is volkomen uitgekomen. De vogelvlucht heeft als nadeel dat je niet erg kunt verdiepen. Ik vond het een goede methode met digitale middelen. Mijn belangrijkste inzicht: dat ik nog maar een fractie weet. En het meest bijgebleven is de 20e eeuw, dat was een eye-opener. Die muziek heeft niet mijn voorkeur, maar ik vind het wel belangrijk wat meer erover te weten. Het tempo was heel hoog, maar dat went wel. Voordeel: je krijgt veel informatie. De docent is heel deskundig, de kennisoverdacht was zeer goed, heel erg betrokken bij de materie. En ze creëert een prettige sfeer en boeit de cursist. Idee: een hand-out zou wel handig zijn. Ik wil graag een vervolgcursus over de 18e en 19e eeuw."
Lenie Klapwijk, cursist Vlaardingen
10/11/2014
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Aangename persoonlijkheid en zeer deskundig
"Meer kennis opdoen over de klassieke muziek - daarom volgde ik deze cursus. Die verwachting is ten dele uitgekomen; 5 lessen is te weinig om zo'n veelomvattende lesstof uit te diepen. Ik vond de cursus leuk en afwisselend. Die diversiteit van de gespeelde muziek is me dan ook het meeste bijgebleven. Het tempo mag van mij wel wat langzamer. De docent heeft een aangename persoonlijkheid en is zeer deskundig. Wilde wel heel veel vertellen in korte tijd. Voldoende kennisoverdracht, maar ik zal zelf meer na moeten zoeken, omdat deze cursus meer een handreiking was. Idee: misschien een korte inleiding op papier van te behandelen onderwerpen. Minder onderwerpen en (nog) meer muzikale voorbeelden. Ik wil een vervolgcursus over renaissancemuziek en de 18e en 19e eeuw."
Margrit Muusz, cursist Vlaardingen
10/11/2014
4 van 5 sterren

Radio

Wegwijzer in muziek
... goed geschreven teksten uitstekend bruikbaar voor radio-uitzendingen...
Peter_Janssen_215x215_cirkel"Hieke van Hoogdalem heeft als stagiair op de redactie van Podium een zeer goede indruk achtergelaten. Opvallend waren vooral de snelheid en de efficiency waarmee ze haar kennis op het gebied van klassieke muziek toepaste en vormgaf in goed geschreven teksten die uitstekend bruikbaar waren voor de radio-uitzendingen en de website van Podium. Hieke kwam ook vaak met bruikbare redactionele ideeën die hun weg vonden naar de uitzendingen. Hieke was een prettige stagiair met gevoel voor sfeer en collegialiteit."
22/05/2014
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke is betrouwbaar, werkt snel en levert een goed en consistent product
"Hieke heeft een nieuwsbrief voor de Concertzender ontwikkeld. In korte tijd hebben we, dankzij haar werk, veel lezers kunnen bereiken. Hieke is betrouwbaar, werkt snel en levert een goed en consistent product."
Sem de Jongh, directeur Concertzender
03/04/2011
5 van 5 sterren

Presentatie/concertinleidingen/lezingen

Op 5 oktober 2014 moest ik onvoorbereid invallen voor de presentator van het amateurconcours van de Lelystadse Bachdagen.

Wegwijzer in muziek
Op je lijf geschreven
“Je hebt de middag leuk gepresenteerd. Erg goed, je maakte er een show van. Het is je op het lijf geschreven.”
Piet Zwart, klavecimbel, finalist
05/10/2014
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Het was een feestje
"Heel goed gedaan, het was een feestje.”
Arwen Messelaar, zangeres, finalist
05/10/2014
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Lekker losjes met een grap
“Goede presentatie, lekker losjes en leuk met af en toe een grap tussendoor. Tip: houd niet je hand boven je ogen tegen de theaterlampen.”
FEW blokfluitensemble, finalist & prijswinnaar jury- én publieksprijs
05/10/2014
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Inhoudelijke diepgang - echte toevoeging voor luisteraar
Ans_Vennix_215x215_cirkel"Met een pakkende openingszin trok je meteen de aandacht van het publiek; en je gebruikte anekdotes, dat is altijd leuk. Je inleiding had inhoudelijke diepgang en voegde echt iets toe voor de luisteraar. Je had contact met het publiek en reageerde ook op het publiek. Je durft en je geeft een krachtige uitstraling met zelfvertrouwen. Kortom: heel positief."
23/11/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Goede, enthousiaste concertinleiding
Anoniem_200x200_cirkel"Goede, enthousiaste presentatie; een heel onderhoudend en leerzaam verhaal. De inhoud was goed te volgen voor mij als leek."
23/11/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke heeft veel kennis en deelt die interactief
Anoniem_200x200_cirkel"Het is interessant dat Hieke van Hoogdalem voor het concert meer vertelt over de achtergrond van de muziek. Ze heeft heel veel kennis van klassieke muziek en deelt dat op een prettige en interactieve manier met haar publiek. Dankzij haar concertinleiding ben ik wijzer geworden in de muziek. Dit zorgt ervoor dat ik met nog meer plezier naar de muziek luister. Hieke, bedankt!"
23/11/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Zin gekregen om gebouw in ere te herstellen
Anoniem_200x200_cirkel"Wat een mooie gebouw en leuke vereniging. Jammer dat 't niet meer bestaat. Ik heb meteen zin om het gebouw in ere te herstellen na het zien van de historische bouwtekeningen."
17/01/2013
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
We willen het muziekstuk voor Musis Sacrum Leiden uitvoeren
Anoniem_200x200_cirkel"Wij zijn bezig met de voorbereiding van de buurtborrel (juni 2013 - red.), die in het teken staat van muziek/Musis Sacrum. Hoe heette ook alweer het muziekstuk dat speciaal voor het koor van Musis Sacrum was gecomponeerd? Heb jij eventueel een suggestie hoe we zo'n koor nu zouden kunnen samenstellen?"

(Antwoord: het was een vredescantate voor gemengd koor en piano. De volledige titel luidt: 'Vredezang. Cantate Met accompagnement van de Piano. Vervaardigd en toegewijd aan het Muzijk-Gezelschap onder de Zinspreuk musis sacrum te Leyden door C. Gaije.')
17/01/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Groot plezier om naar te luisteren
Annemarie_de_Vries_Termijtelen_215x215_cirkel"Hieke vertelde over de historie van de muziekvereniging Musis Sacrum, die sinds 1870 een paviljoen had in het Plantsoen in Leiden. Het was een leuk en interessant verhaal over de muziek die destijds werd uitgevoerd in dit prachtige, paleisachtige houten gebouw. Met beeld en geluid werd de voordracht opgeluisterd. Het was een groot plezier om naar te luisteren."
17/01/2013
5 van 5 sterren

Muziekjournalistiek

Wegwijzer in muziek
Kracht: schrijven over muziek i.c.m. websites en nieuwe media
"Hoi Hieke,
Hoe is het daar? Ik krijg af en toe vragen van musici m.b.t. websites maken, is het dan OK als ik jouw gegevens doorgeef? Ik denk, als ik het zo heb meegemaakt, dat jouw kracht vooral zit in schrijven voor en over muziek, vooral in combinatie met maken van websites, nieuwe media enz."
Fred Luiten, concertorganisator in Het Koninklijk Concertgebouw
18/07/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Aantrekkelijke, gevarieerde en nieuwsgierigmakende recensies
"Hieke heeft voor de FASO-Nieuwsbrief diverse partituurrecensies in de rubriek 'De recensie' geschreven. Het ging daarbij o.a. om de beoordeling van de speelbaarheid en het niveau van werken uit de FASO-bibliotheek die niet of nauwelijks door amateurs gespeeld worden. Ze schrijft aantrekkelijke, gevarieerde en nieuwsgierigmakende recensies en doet dat met kennis van zaken, goed passend bij onze lezers. Ze heeft daarmee eveneens bijgedragen aan een goede uitstraling van onze nieuwsbrief. De samenwerking met haar was tot onze volle tevredenheid!"
Piet Boekhoudt, redacteur FASO-nieuwsbrief
06/01/2013
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Je leert heel veel van Hiekes werk
"Hieke is een prettige collega die scherp de teksten controleert maar je ook motiveert om het zelf beter te doen. Je leert zo heel veel van haar werk. Inhoudelijk laat ze ook toe elkaar aan te vullen in kennis als dat het correctiewerk ten goede komt."
Joost Festen, recensent 8WEEKLY
03/04/2011
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke is betrouwbaar, werkt snel en levert een goed en consistent product
"Hieke heeft een nieuwsbrief voor de Concertzender ontwikkeld. In korte tijd hebben we, dankzij haar werk, veel lezers kunnen bereiken. Hieke is betrouwbaar, werkt snel en levert een goed en consistent product."
Sem de Jongh, directeur Concertzender
03/04/2011
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Stimuleert anderen en zichzelf het beste uit zichzelf te halen
"Tijdens mijn werk met Hieke bleek ze een nauwgezette, nieuwsgierige en gedreven persoonlijkheid. Plezierig in de omgang en altijd op zoek naar een beter eindresultaat, waardoor ze zichzelf en anderen stimuleert het beste uit zichzelf te halen."
Erik Meijers, recensent 8WEEKLY
03/12/2010
5 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Grondige voorbereiding tot ze de kern meester is
"Hieke is een muziekprofessional en heeft in die rol vrij regelmatig artikelen geschreven en geredigeerd over onderwerpen over klassieke muziek (interviews, recensies etc.). Ze bereidt zich grondig voor tot ze de kern van de zaak meester is.

Hieke heeft ook onze website gemaakt (www.akkoordmagazine.nl) en moest daarvoor wel de nodige externe obstakels overwinnen. Maar als ze eenmaal aan een project begint, is ze vastbesloten om dat tot een goed einde te brengen. Dat is een échte kwaliteit!"

[Toevoeging: het blad en de website van Akkoord Magazine bestaan inmiddels niet meer. Mijn artikelen voor dit blad vind je hier.]
Diet Scholten, toenmalig hoofdredacteur van Akkoord Magazine
4 van 5 sterren
Wegwijzer in muziek
Hieke liet snel resultaten zien
"Wij hebben Bureau Ganzenveer 2.0 gevraagd om voor ons teksten te schrijven voor een brochure. Wij hebben zelf de onderwerpen samengesteld, maar Hieke van Hoogdalem heeft de complete tekstproductie voor haar rekening genomen. Daarbij heeft ze getoond zich goed te kunnen inleven in onze organisatie.

Dat leverde een paar mooie interviews op die zij heeft gebruikt voor de brochure.

Wat ik vooral leuk vond in de samenwerking, is dat Hieke makkelijk bereikbaar was en ook snel resultaten liet zien. Aan de teksten hoefde maar weinig veranderd te worden. Daarmee gaf ze blijk in korte tijd al goed ingewerkt te zijn in de organisatie.

Snelheid en voortgang van het project was voor ons belangrijk en daar hield Hieke goed de vinger aan de pols. Ze kwam zelf met suggesties en hield ons scherp om op tijd met gegevens te komen.

Het resultaat was een fraaie brochure die zeer goed ontvangen is in de organisatie. De <a href="http://www.wegwijzer-in-muziek.nl/wp-content/uploads/KCZB-brochure_2015-04-08.pdf" target="_blank">KCZB-brochure</a> is gebruikt bij de drie grote koorfestivals van de KCZB in 2015 en heeft zo honderden koorzangers in het hele land bereikt.

Ik kan de creativiteit, taalvaardigheid en accuratesse van Bureau Ganzenveer 2.0 van harte aanbevelen."
Herman Schimmel, voorzitter KCZB
5 van 5 sterren