Inhoudsopgave
Op deze pagina stellen de docenten en andere medewerkers van de barokzomerweek in 2022 zich aan je voor.
Femke Huizinga
Wat is je missie in muziekland?
Mensen meenemen in de woordeloze communicatie van het musiceren en de wonderlijke verbinding die dat tot stand brengt, de ervaring delen dat je helemaal vervuld kunt worden van de rijkdom van de klankwereld.
Waar word jij blij van als je lesgeeft?
Als het enthousiasme gaat stromen en er na een gezamenlijke zoektocht een nieuw deurtje opent, met meestal een enorm palet aan mogelijkheden tot gevolg.
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
De TED Talk van Benjamin Zander (zie → hier– red.). Zijn maatstaf van ‘sprankelende ogen’ vind ik erg mooi. Daarnaast vond ik het zeer inspirerend om 10 jaar lang zomercursussen voor oude muziek te volgen. Ik kreeg er les van heel veel verschillende docenten die ieder hun eigen persoonlijkheid, ideeën en passie hadden. De inspiratie en saamhorigheid die bij zo’n cursus rondzoemen, vond ik geweldig.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Strijkers en andere instrumentalisten coachen als groep, in ensembles en individueel – plus de workshop over retorica geven.
Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?
Bezield en bezielend. Vrijwel altijd vanuit het waarom van de muziek met onverwachte invalshoeken.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Een wandeling en gezellig samenzijn.
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Ik houd me steeds intensiever bezig met duurzaamheidsvraagstukken. En ik ben groot fan van de Goede Gesprekken van Lex Bohlmeijer bij De Correspondent.
Wat doe je het liefst buiten de muziek?
Tijd doorbrengen met mijn gezin, in de natuur zijn, tuinieren.
Welke muzikale ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
Een concert dat ik als luisteraar bijwoonde dat zó inspirerend en energierijk was, dat ik een week lang vleugels had.
Highlights uit je carrière
Eerst heb ik een master in de filosofie behaald, daarna ben ik barokviool en -altviool gaan studeren. Ik geniet zeer van de vele schitterende projecten met de Nederlandse Bachvereniging; wat een voorrecht om te mogen doen.
Verder deed ik wereldtournees met Anima Eterna en ook hun experimentele projecten, bijvoorbeeld een Haydn-symfonie in random opstelling – aanrader!
Daarnaast heb ik veel geleerd van diverse kamermuziekensembles waarmee ik me enorm heb kunnen ontwikkelen en die me lieten groeien.
Kim Stockx
Wat is je missie in muziekland?
De mensen in het publiek een heerlijke avond verzorgen, waarna zij bruisend van nieuwe energie en inspiratie de concertzaal of het theater verlaten.
Waar word jij blij van als je lesgeeft?
Leren gaat vaak in sprongen, even stilstaan op de plaats en dan een sprong vooruit. Het moment wanneer het klikt en dan ineens de sprong hoorbaar is, vind ik geweldig! En de gezichtsuitdrukking van de leerling op het moment van de realisatie.
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
Dat is een moeilijke vraag, dat zijn meerdere mensen. Zeker mijn hoofdvakdocenten aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag: Dorothea Winter, Donna Agrell en Wouter Verschuren.
Iemand die daarnaast veel indruk heeft gemaakt, is dirigent en klavecinist Lars Ulrik Mortensen. De manier waarop hij een orkest leidt door middel van zijn klavecimbelspel met zoveel richting en finesse is fantastisch.
En last but not least: de zussen Steenbrink van Holland Baroque die iedere keer weer verrassen en inspireren met buitengewoon mooie, spannende en grensverleggende programma’s.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Ik zal de instrumentalisten coachen, waarbij de nadruk op de blazers ligt. En ik verzorg een workshop over Franse versieringen.
Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?
Ik coach altijd allereerst uitgaande van wat er goed gaat. Ik vind het heerlijk om aan klank maken te werken en aan stijl en interpretatie. Vaak komen de technische zaken zoals intonatie en mengen dan vanzelf. Zo niet, dan kunnen we daar uiteraard aan werken, maar samen muziek maken staat voor mij boven alles.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Voor een hele vroege fietstocht, wanneer de nevel nog boven de velden hangt.
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Ik houd enorm van lange fietsvakanties en van klussen. Ik kan stuken, vloeren leggen, tegelen, schilderen en heb mijn hele huis verbouwd tussen de concerten door.
Wat doe je het liefst buiten de muziek?
Het allerliefst ga ik de natuur in, wandelen of fietsen.
Welke muzikale ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
Het project Rameau en Jacques Brel met Holland Baroque en Lars Ulrik Mortensen. Rameau is één van mijn favoriete componisten, voor de fagot echt fantastische muziek en dan samen met één van mijn favoriete dirigenten. Tijdens die tour kwam ik iedere avond laat thuis, stuiterend van energie en inspiratie.
Highlights uit je carrière
Het is zo’n voorrecht om iedere keer weer te mogen werken met groepen als Holland Baroque, Amsterdam Baroque, Bachakademie Stuttgart en Collegium Marianum Praag. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om met mijn eigen trio, het Florens Ensemble te spelen en solodulciaanrepertoire uit te voeren.
Wolfgang Lange
Wat is je missie in muziekland?
Een missie is een groot woord, maar wat mij alert houdt, is zoeken naar hele goede muziek van componisten die nog niet het grote publiek hebben bereikt.
Waar word jij blij van als je lesgeeft?
Het leerproces an sich: wat geef je als docent aan input, wat is nodig voor die ene persoon of dat bewuste ensemble, zodat zij het gevoel krijgen muzikaal een sprongetje te maken?
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
Claudio Abbado, omdat hij zich heeft blijven ontwikkelen, ook al stond ‘ie al aan de top.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Ik neem voornamelijk het vocale gedeelte op me: ik leid de tuttirepetities en het koor en ik coach de zangers. Daarnaast probeer ik me als mededocent te voegen in het geheel van wensen en mogelijkheden van de kamermuziekensembles. En aan het begin van de week geef ik een workshop over intonatie binnen de gekozen barokstemming.
Wat kenmerkt jou en je manier van lesgeven?
Ik denk dat ik veel geduld heb en ook out of the box dingen probeer te duiden om het innerlijke naar buiten te krijgen. Dit is niet zweverig bedoeld; het gaat om je specifieke voorstelling van een werk als uitvoerende, waarvan alle anderen een beeld moeten krijgen.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Op muzikaal gebied mag je me altijd wakker maken als het goede muziek betreft en anders voor een goede cappuccino.
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Dat als ik een tijdje in Duitsland ben geweest, mijn cellen zich hebben hersteld. Dan voelt het alsof alles weer op de goede plek zit. Mijn voorvaderen komen daarvandaan, daarmee heeft het waarschijnlijk te maken.
En maar weinig mensen weten dat mijn éigen muzikale wensen niet in vervulling zijn gegaan. Als kind wilde ik saxofoon spelen, het werd door derden hobo. Mijn wens als opleiding op het conservatorium was aanvankelijk schoolmuziek. Ik wilde voor de klas staan. Het werd door derden hobo en dan toch later directie, dit past het best bij me. Ik ga zeker nog in de toekomst een saxofoon bespelen!
Wat doe je het liefst buiten de muziek?
Naast dat ik mijn vrije tijd het liefst besteed aan en met mijn zoon Max en mijn vrouw Martine, pak ik heel graag de mountainbike en ga ik weer een poging wagen mijn conditie op te bouwen door te hardlopen.
Welke muzikale ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
Als bezoeker een viertal dingen:
- het klavierconcert van Ravel door Hélene Grimaud in het Concertgebouw
- één van de laatste liveconcerten van Herbert von Karajan met de Wiener Philharmoniker in het Wiener Konzertverein
- Luciano Pavarotti als Cavaradossi in Tosca in de Wiener Staatsoper
- het fenomenale Nederlands Danstheater in Den Haag
Ik ben – of ‘was’, voor de overledenen onder hen – idolaat van deze grote musici. Opeens maak je op zichtbare afstand hun werk mee. Ik was zeer onder de indruk. En omdát ik zo een hoge dunk van deze grote artiesten heb, lieten hun prestatie en performance nog meer bij me achter dan ik ooit had kunnen vermoeden. Ik zal deze muzikale hoogtepunten nooit vergeten. En zelfs heel veel details eromheen blijven in mijn geheugen gegrift.
Highlights uit je carrière
Van oorsprong ben ik hoboïst, maar nu werk ik als dirigent. Ik heb een aantal koren en ensembles: Cantorij Stevenskerk, Gelders Bach Collegium, Luna Kamerkoor, Projectkoor Gelderland, Mnemosyne en het Helios Ensemble. Ook geef ik vaak ‘s zomers een muziekweek in Frankrijk.
Wat ik heel erg gaaf vond, is mijn eerste uitvoering als dirigent van de Hohe Messe en het voor elkaar krijgen dat er een echte première mocht plaatsvinden van de Lukaspassion van Johann Heinrich Rolle.
Zip Ritzen
Wat is je missie in kookland?
Mensen laten genieten van gezonde, voornamelijk vegetarische gerechten. Gezond hoeft niet vies en vegetarisch niet smakeloos te zijn!
Waar word jij blij van als je kookt?
Het geheel is meer dan de som der delen. Ik word blij van gerechten bereiden waarvan de onderdelen afzonderlijk al erg smaakvol zijn en het geheel nog heerlijker.
Daarnaast geniet ik erg van koken an sich. Zo zen!
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
Yotam Ottolenghi, vanwege zijn interpretatie van de Oosterse keuken en de rol van groenten in zijn gerechten.
Jamie Oliver, vanwege de eenvoud van zijn recepten. Zijn boeken zijn ook meteen kooklessen.
Nigella Lawson, vanwege de schaamteloze uitbundigheid van haar recepten.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Ik ben de kok en ik zal lekker eten voor jullie maken.
Wat kenmerkt jou en je manier van koken?
Ik ben echt van de multigroentegerechten. Liefst met veel verschillende kleuren, smaken en texturen.
Daarnaast houd ik van uitdagingen. Ik vind altijd smakelijke oplossingen voor mensen die dingen niet kunnen eten vanwege allergieën of omdat ze iets simpelweg niet lekker vinden.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Eh… liever niet. Ik ben geen ochtendmens 😉
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Dat ik in een ver verleden pianolessen heb gehad.
Wat doe je het liefst buiten de keuken?
Houtbewerking, ik zit op een cursus meubelmaken. Werken met hout is zoooooo rustgevend! Als tegenhanger hang ik graag de dj uit op allerlei feesten binnen de LHBTQI+-gemeenschap. Dat heeft dan weer wél met muziek te maken.
Welke culinaire ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
De meeste indruk heeft De Nieuwe Winkel in Nijmegen gemaakt met haar overheerlijke tomaten, die zo smaakvol waren dat ik het idee had dat ik voorgoed verpest ben in het eten van een tomaat. Ik weet namelijk hoe lekker het ook kan.
En een zevengangendiner in een klein dorpje in Toscane. Zo’n eenvoudig restaurantje waar iedere gang een feest was.
Highlights uit je carrière
De highlights uit mijn carrière hebben niet zozeer met koken te maken, maar komen wel van pas in de keuken. Ik heb een groot oplossingsvermogen en daarom heb ik in de IT vaak de rol gehad van iets wat je het beste kunt omschrijven als facilitator. Daarbij was mijn taak om programmeurs of functioneel ontwerpers zoveel mogelijk hun werk te laten doen zonder tussenkomst van allerlei onopgeloste of onuitgezochte zaken. Ik had vrij spel en kon iedereen benaderen van wie ik dacht dat die daar meer van zou kunnen weten.
Dat oplossingsvermogen komt als kok handig van pas bij die allergieën en zogenoemde moeilijke eters.
Daarnaast heb ik bij een muziekweekend dat Hieke organiseerde voor 20 mensen gekookt. En ik werk bij De Plak, een eetcafé in Nijmegen.
Mijke de Ru
Wat is je missie?
Deze week: mensen een lekkere en voedzame maaltijd voorzetten als hulp van kok Zip en een leuke muziekspeurtocht organiseren. En als parttimedeelnemer ook zelf lekker zingen.
Waar word jij blij van?
In de muziek: samen muziek maken, dirigeren en lesgeven. Ik was tot m’n pensionering muziekdocent, zie verderop.
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
Mijn ouders en de familie van mijn vader. Mijn vader leerde ons al op jonge leeftijd van het blad lezen en meerstemmig zingen; en van een oom kreeg ik kerkorgelles.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Keukenhulp, zingende deelnemer en muziekspeurtochtorganisator.
Wat kenmerkt jou en je manier van werken?
Ik stel me dienstbaar op, maar kom ook met eigen ideeën.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Voor een lekker ontbijt met een krant, waarin ik graag zo veel mogelijk puzzels oplos. Ook kom ik graag m’n bed uit voor een wandeling, fietstocht of museumbezoek.
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Alle baantjes die ik als middelbare schoolier gehad heb; heel divers en leerzaam. Ik heb bollen gepeld, anjers geplozen, in een limonadefabriek gewerkt bij Riedel… Ik was pas 14 jaar toen ik daar op de administratie werd gezet. Ik heb daar meer geleerd dan op school; over verantwoordelijkheid, mensenkennis… Elke week kreeg ik ook nog eens lekkere drankjes mee naar huis.
Verder weten de meeste mensen niet dat ik 3 jaar lang leidster was van een jeugdclub van de kerk.
Wat doe je het liefst buiten de muziek?
Tuinieren, ook bij anderen, klussen, lezen en erop uit gaan naar bijvoorbeeld een museum of concert.
Welke muzikale ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
Een concert dat ik als luisteraar bijwoonde dat zó inspirerend en energierijk was, dat ik een week lang vleugels had.
Highlights uit je carrière
Na mijn studies schoolmuziek en dwarsfluit aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, heb ik kort als muziekdocent op een middelbare school gewerkt. Daarna kreeg ik een baan op de muziekschool in Leiden, waar ik ook jaren in het managementteam gezeten heb. Ik leidde muziekweken voor Huismuziek en landelijk gaf ik muzikale training aan mensen in het jeugdwerk. Op dit moment heb ik nog enkele fluitleerlingen en dirigeer ik een kerkkoor, dat bijna 35 jaar geleden onder m’n hoede kwam. Met ‘mijn’ koor heb ik mooie reizen gemaakt waarbij we op gedenkwaardige plaatsen gezongen hebben.
Hieke van Hoogdalem
Wat is je missie in muziekland?
Een geweldige barokmuziekweek organiseren waarin vakantie vieren en musiceren op hoog niveau samengaan. Met daarbij goede verzorging qua eten en slaapvoorzieningen.
Mijn missie in het algemeen is het beste uit de mensen om me heen halen. En uit mezelf.
Waar word jij blij van als je werkt en/of dingen organiseert?
Van mooie projecten realiseren en mensen zien opbloeien. Liefst heb ik veel afwisseling tussen én binnen die projecten. Ik vind het leuk als ik veel verschillende dingen kan doen.
Wie of wat heeft jou het meest geïnspireerd en waarom?
Mijn ouders. Papa noem ik ‘Vader Vinci die in de hemel woont’, omdat hij een echte uitvinder en alleskunner is, een renaissance man, die de verdieping boven mij bewoont.
En mama, Mijke die ook meegaat en zich hierboven voorstelt, is ook al zo’n creatieveling. Zij inspireerde me om -ook- schoolmuziek te gaan studeren en m’n liefde voor muziek zo veel mogelijk ruimte te geven.
En tot slot enkele vriendinnen en coaches die mij inspireerden om m’n leven – zowel werk als privé – in te richten zodat het bij me past, buiten de gebaande paden, door m’n intuïtie te volgen.
Wat is jouw rol in de zomerweek?
Ik ben de initiator en neem de hele organisatie op me, behalve de muziekspeurtocht; daar is Mijke goed en ervaren in. Daarnaast zorg ik voor de website en de werving van deelnemers.
Ook doe ik mee als zanger en cellist of gambist.
En als het écht nodig is, assisteer ik het keukenteam dat uit m’n moeder en m’n vriendin bestaat. Hoe leuk is dat!
Wat kenmerkt jou en je manier van werken?
Geregeld krijg ik de vraag: “Doe je die organisatie helemaal alléén? Wat een werk!”. Zo voelt dat voor mij niet, omdat ik enthousiast ben over dit project. Ik kan in mijn eentje bergen verzetten in weinig tijd als ik iets graag wil en erin geloof. Zo’n hele week organiseren kost mij geen enkele moeite.
Waarvoor kan ik je ’s ochtends wakker maken?
Voor een bord spruitjes.
Nee, even alle gekheid op een stokje, ook al ben ik dol op die kleine groene dingen: je kunt me beter niet wakker maken, ik ben niet bepaald matineus en heb veel slaap nodig. Maar vreescht niet: áls je me wakker maakt, zul je me nooit humeurig aantreffen.
Wat weten de meeste mensen niet over jou?
Dat ik behoorlijk spiritueel ben – niet te verwarren met gelovig. Verder ben ik een open boek, veel mensen weten al snel veel over mij. Mijn enige echte geheim is mijn pincode.
Wat doe je het liefst buiten de muziek?
Wandelen, lezen, improvisatietheater maken, fotograferen, met vrienden dingen ondernemen, diepe gesprekken voeren, musea en concerten bezoeken en mijn hoeveelheid plastic afval reduceren door zelf crèmes, deodorant, groentezakjes en stoffen wc-papier te maken om te gebruiken nadat mijn bidet z’n werk gedaan heeft. Voor naaiprojecten word ik gelukkig bijgestaan door m’n moeder.
Welke muzikale ervaring heeft de meeste indruk gemaakt?
Toen ik een jaar of 9 was en op een strijkersdag van de Leidse muziekschool een jeugdstrijkorkest hoorde dat op hoog niveau Mozart speelde, wist ik dat ik daarbij wilde. Een paar jaar later was ik cellist in dat orkest. Wat een heerlijke tijd.
Daarnaast zullen de (jeugd)muziekweken die ik bijwoonde me altijd bijblijven. Het is zó lekker om je helemaal onder te dompelen in de muziek! Ik ervaar dat heel intens en geniet daar erg van.
En eh… dat ik eens een concert zó geconcentreerd was dat ik helemaal niet lekker speelde, zal ik ook nooit meer vergeten. Relax… haha.
Als luisteraar kan ik me ook nog talloze inspirerende concerten herinneren van oude muziek waardoor ik helemaal blij, geïnspireerd en stuiterend naar huis ging.
Highlights uit je carrière
Na mijn studies schoolmuziek en musicologie in Utrecht ben ik van alles gaan doen. Van muziekredactie tot coaching. Toen ik 4 was, wist ik dat ik muziekjuf wilde worden. Maar hoe ouder ik werd, hoe diffuser mijn beeld. Na verschillende banen in uiteenlopende sectoren en nadat ik verschillende bedrijven opzette en omvormde omdat ze niet meer bij me pasten, heb ik het roer omgegooid.
Ik ben nu ondernemer in van alles en nog wat. Ik zet m’n ervaringen uit verschillende beroepen en branches in om veelzijdige mensen te helpen met hun veelzijdigheid, die ze vaak zien als lastige puzzel. Maar evengoed monteer ik video’s, help ik mensen aan sites of teksten of coach ik ze n.a.v. allerlei vragen. Kijk maar eens op deze site rond en op www.devolle200.nl.
Doe jij mee met de barokzomerweek in 2022?
Leuk dat je wil meedoen! Je kunt je via dit formulier aanmelden. Data: 2 t/m 9 juli. De rest van de informatie heb je in de mail ontvangen.