Aangename persoonlijkheid en zeer deskundig

“Meer kennis opdoen over de klassieke muziek – daarom volgde ik deze cursus. Die verwachting is ten dele uitgekomen; 5 lessen is te weinig om zo’n veelomvattende lesstof uit te diepen. Ik vond de cursus leuk en afwisselend. Die diversiteit van de gespeelde muziek is me dan ook het meeste bijgebleven. Het tempo mag van mij wel wat langzamer. De docent heeft een aangename persoonlijkheid en is zeer deskundig. Wilde wel heel veel vertellen in korte tijd. Voldoende kennisoverdracht, maar ik zal zelf meer na moeten zoeken, omdat deze cursus meer een handreiking was. Idee: misschien een korte inleiding op papier van te behandelen onderwerpen. Minder onderwerpen en (nog) meer muzikale voorbeelden. Ik wil een vervolgcursus over renaissancemuziek en de 18e en 19e eeuw.”

Hieke is deskundig, creëert een prettige sfeer en boeit de cursist

“Ik wilde wijzer worden, want er is zo veel dat ik nog niet weet. En die verwachting is volkomen uitgekomen. De vogelvlucht heeft als nadeel dat je niet erg kunt verdiepen. Ik vond het een goede methode met digitale middelen. Mijn belangrijkste inzicht: dat ik nog maar een fractie weet. En het meest bijgebleven is de 20e eeuw, dat was een eye-opener. Die muziek heeft niet mijn voorkeur, maar ik vind het wel belangrijk wat meer erover te weten. Het tempo was heel hoog, maar dat went wel. Voordeel: je krijgt veel informatie. De docent is heel deskundig, de kennisoverdacht was zeer goed, heel erg betrokken bij de materie. En ze creëert een prettige sfeer en boeit de cursist. Idee: een hand-out zou wel handig zijn. Ik wil graag een vervolgcursus over de 18e en 19e eeuw.”

Hieke heeft veel vakkennis en vertelt prettig

“Meer inzicht in de ontwikkeling van de muziek(stijlen) door de tijd heen – dat was de reden dat ik deze cursus ben gaan doen. Die verwachting is uitgekomen: ik heb nu veel meer context gekregen van de ontwikkeling en plaats in de tijd van de verschillende muziekstijlen. De lesstof was prima, ik heb nu veel meer achtergrondinformatie en ik luister nu op een andere wijze naar muziek. Het tempo was redelijk hoog maar begrijpelijk om in 5 lessen 2000 jaar muziekontwikkeling te schetsen. Hieke deed het prima: ze heeft veel vakkennis en vertelt op een prettige wijze. Ook de muziekfragmenten waren een goede aanvulling. Idee: soms iets meer uitleg over de muziektheorie. Voor een leek was het nu soms lastig te volgen. Ik wil graag een vervolgcursus over de renaissance en het classicisme, omdat in die periode de echte grote componisten leefden. Veel over te vertellen!”

Boeiend, educatief en inspirerend

“Ik wilde meer leren over klassieke muziek vanaf de oorsprong tot heden. Die verwachting is niet helemaal uitgekomen, alhoewel het al wel was aangegeven in de beschrijving van de cursus: accenten zouden na ca. 1450 liggen. Maar de periode van het eerste millennium voor en na Christus had juist mijn interesse. De lesstof was boeiend, educatief en inspirerend – gegeven door een bevlogen en enthousiaste docente, die soms wel wat snel spreekt. De docente is zeer deskundig. Het tempo was vlot, soms een beetje te snel. Kijken, luisteren, opslaan en noteren is best veel. Maar dat ligt vast aan mij. Of ik nu echt geleerd heb muziek uit de 14e, 15e en 16e eeuw te benoemen, kan ik helaas niet beamen. Wellicht meer zelfeducatie waar Hieke mij de tools voor heeft aangereikt. Ik zou de cursus uitbreiden naar 8 lessen met meer leerstof in een rustiger tempo.”

Ik ga de cursus missen

“Ik vond het fantastisch! Ik ga het missen na deze laatste les. Ik zit hier volgende week gewoon weer! Je bent enthousiast, geeft veel info. Grandioos. Raar dat er maar zo weinig deelnemers waren. En de cursus was zo kort… het mag best 8x in plaats van 5.”

Enthousiast en leuke manier van lesgeven

“Ik wilde wat meer te weten komen over verschillende stromingen in de muziek en hun componisten, zodat je meer uit de muziek kunt halen/horen. Die verwachting is uitgekomen, al had ik nog wel meer willen weten. De lesstof was leuk, maar het tempo van de lessen was voor mij te hoog. Je geeft met veel enthousiasme les en brengt de kennis op een leuke manier over. Ik zou in een vervolgcursus meer willen leren over hedendaagse muziek en over Spaanse componisten zoals Albéniz en Rodriguez.”