Cd: Il Concerto Barocco speelt Concerti grossi op.3 van Händel

Il-Concerto-Barocco-speelt-Handel-opus3Van Händels ‘Concerti grossi’ opus 3 uit 1734 is alleen het eerste concerto grosso als zodanig gecomponeerd, de rest bestaat uit 60% hergebruikt materiaal. Dus slechts 40% is nieuw geschreven. Il Concerto Barocco heeft onlangs een cd uitgebracht met deze 6 concerti grossi uit opus 3 van Händel.

De uitvoering is – op wat kleine onzuiverheden na – goed: evenwichtig, de balans tussen de instrumenten is prima, de musici kennen de barok-regels en het geheel klinkt natuurlijk.

Braaf
Het is een aardige plaat, die een totaal ander geluid laat horen dan ensembles zoals Musica ad Rhenum of het Combattimento Consort Amsterdam. Waar de laatste 2 groepen musici meer op zoek gaan naar extremen op het gebied van dynamiek en articulatie, zoekt Il Concerto Barocco de muzikaliteit meer in nuances.

Dat levert een heel ander, braver resultaat op. De vraag rijst waarom dit orkest deze bekende muziek wil opnemen zonder daar iets opvallends mee te doen. Wat voegt deze cd toe en hoe valt die dan op? Misschien probeert het ensemble tegenwicht te bieden aan de opvallender opnamen van andere ensembles.

Cd-gegevens

  • G.F. Händel – Concerti grossi op.3
  • Il Concerto Barocco (sacd)
  • Jaar: 2009
  • Platenmaatschappij: Aliud